ELTE-PPK Tudományos Diákkör

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai kar gondozásában
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács jóváhagyásával

Aktuális hírek a megújult kari honlapon: http://www.ppk.elte.hu/tudomanyos_diakkorok

Az ELTE-PPK Tudományos Diákkörének műhelyei szakterületenként szerveződtek, a pszichológia, pedagógia, andragógia és művelődéselmélet, valamint a sporttudomány szakműhelyei 5-30 hallgatót fognak össze, akik az egyetemi képzésben oktatott tananyagon túlmutató, tudományos igényességű kutatómunkát végeznek (bővebben a TDK-ról itt olvashatsz…). A szakműhelyek diákköri tevékenységét szakterületi tanárfelelősök támogatják, elérhetőségeiket lásd itt.... A műhelyek folyamatosan informálják, segítik a karon tanuló hallgatók bekapcsolódását az érdeklődésüknek megfelelő kutatómunkába, illetve minden őszi félévben háziversenyeket szerveznek a tehetséges pályamunkák azonosítására, melyek részvételét javasolják a páratlan évek tavaszán megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) vagy a páros évek tavaszán megrendezett Kardos Lajos Pszichológia Versenyre. Az elmúlt évek rendezvényein bemutatott előadások és eredmények összefoglalóit itt találod.

Kari TDK felelős: Veres-Székely Anna (e-mail: szekely.anna@ppk.elte.hu) ELTE-PPK Pszichológia Intézet, Izabella u. 46 (I. emelet 112), Budapest, 1064 (Tel/FAX.: 461-2691).
Kari hallgatói képviselő: Gönye Bianka (email: gonyebianka@gmail.com).

Aktuális hírek

AZ AKTUÁLIS HÍREKET LÁSD A KAR MEGÚJULT HONLAPJÁN: http://www.ppk.elte.hu/tudomanyos_diakkorok

2016 őszén TDK háziversenyeket rendezünk az ELTE-PPK Tudományos Diákkörének műhelyeiben!

 • Pszichológia szakos TDK háziverseny: 2016. december 16-án, pénteken 14:30-tól az ELTE PPK Izabella utcai épületének P1-es és P3-as termében. A versenyen a hallgatók nevezési jogot szerezhetnek a következő OTDK-ra, amelynek pszichológiai szekciója 2017. április 18-20-án lesz a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. A nevezés feltétele a jelentkezési lap kitöltése december 2-ig. Pontos beosztással és zsűrikkel a nevezés lezárulta után jelentkezünk. A bemutatás időtartama maximum 15 perc, amit kérdések követnek. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! További kérdések: takacs.adam@ppk.elte.hu

További információkért fordulj a szakos tanárelnökökhöz, lásd itt….

ELTE-PPK TDK műhelyfoglalkozások – 2016 Péntek délutánonként a Nemzeti Tehetség Program támogatásával tájékoztató és felkészítő szakműhelyeket és beszélgetéseket tartunk számotokra, melynek programja:

 • 2016/11/11.-én 14.30-16.00 (Izu P3): ELTE-PPK nyílt nap Itt megtudhatod, hogy mit jelent a Tudományos Diákköri tevékenység, hogy milyen rendezvények, díjak, támogatások segítik a diákköri munkát. A 2017-ben OTDK-zók számára friss információkat hoz a 13. szekció szegedi rendezőitől Veres-Székely Anna (kari TDK felelős). 1064 Budapest, Izabella utca 46. Térkép
 • 2016/11/18.-án 15.00-16.30 (Damjanich u. 305): Ötletbörze A beszélgetés témája: a kezdő lépésektől az OTDK szereplésig: hogyan tervezzünk? Takács Ádám (pszichológia szakos TDK felelős). 1071 Budapest, Damjanich u. 41-43. Térkép
 • 2016/11/25.-én 14.30-16.00 (Izu P3): ELTE-PPK TDK szakmai műhely Itt megtudhatod, hogy mitől lesz igazán sikeres egy TDK pályamunka (Veres-Székely Anna), valamint diákkörös hallgatók és doktoranduszok segítségével bemutatunk olyan kurrens szakmódszertani praktikákat is, amik Titeket érdekelhetnek (pl. Mendeley és Zotero hivatkozás-rendezők, Qualtrics on-line kérdőív-szerkesztő felület, stb. – a jelzett igények alapján.) Erre a foglalkozásra érdemes laptopot hoznod, amin ki is tudod próbálni ezeket!
 • 2016/12/2.-án 14.30-16.00 (Izu P3): ELTE-PPK TDK szakmai műhely Ez alkalommal a TDK pályamunkák alapjául szolgáló empirikus kutatások tervezése és kivitelezése lesz a téma, pl. hogyan juthatunk el viszonylag zökkenő-mentesen az ötlettől a megvalósításig: Veres-Székely Anna. Igény szerint elmélyedünk a módszertani és vagy statisztikai kérdésekben. Ide érdemes konkrét kérdéseket – problémákat hoznod!
 • 2016/12/9.-én 14.30-16.00 (Izu P3): ELTE-PPK TDK szakmai műhely Ez alkalommal (a közelgő TDK háziverseny szellemében) az eredmények bemutatásán lesz a hangsúly, két tapasztalt OTDK zsűriző (Németh Dezső és Veres Székely Anna) osztja meg a tapasztalatait a témával kapcsolatban, pl. hogy a TDK előadás valójában kb. 50 emeletnyi elevator pitch. Ide is érdemes kérdéseket – problémákat hoznod!

E konkrét programokon túl folyamatos Stat-Help segítséget nyújtunk, hogy segítsük makulátlan TDKs pályamunkáitok alakulását :). Időpont-egyeztetés a foglalkozásokon.

További információk: Veres-Székely Anna (kari TDK felelős): szekely.anna@ppk.elte.hu Kérlek, hogy a programokra itt jelentkezzetek, hogy a létszámnak megfelelően tervezzünk.


Az ELTE-PPK kari TDK rendezvények támogatói 2016-2017-ben:

Korábbi híreink

Pályázati lehetőség: Megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériumának Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíj felhívása, amely kiváló TDK tevékenység támogatására 10 hónapra havi 75e Ft, illetve havi 100e Ft támogatást nyújt beiratkozott BA illetve MA hallgatóknak a 2016/2017-es tanévre. Az aktuális információk megtalálhatók az ELTE-tehetséggondozás honlapján: www.elte.hu/unkp. A pályázatokat kizárólag POSTÁN, 2016. június 27.-i BEÉRKEZÉSI dátummal lehet benyújtani.

Keresztény TDKsok figyelmébe: Gerhardus Tudományos Diákköri Konferencia 2017. február 23-24-én http://gff-szeged.hu/uploads/fm/plakatok/170223_gtdk.pdf (regisztrációs és részvételi költség nincs, a rendezők biztosítják a szállást és az ellátást is). A Gerhardus Tudományos Diákköri Konferencián szerzett tapasztalatok hasznosak lehetnek az OTDK-n.

Sportszervező szakos hallgatók sikere Nemzetközi Tudományos Diákköri Konferencián
Rónaszéki Zsuzsanna és Lakatos Tamás, az Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet sportszervező szakos hallgatói Training techniques that help experiencing ’flow’ in youth handball teams előadásukkal „Award of Excellence” díjban részesültek a 22. International Student Congress on Sport Sciences konfreencián (április 28-30, ISCSS-2016).

IV. Kardos Lajos Pszichológia Verseny 2016:
Időpont: 2016 június 1. Helyszín: ELTE PPK Pszichológiai Intézet, Budapest, Izabella utca 46., P2-3.
Az ELTE-PPK Pszichológiai Intézete országos szintű tudományos konferenciát és versenyt rendez a pszichológia témában kutató főiskolás és egyetemista diákok számára 2016 június 1-jén. A konferencia célja, hogy ösztönözze a graduális képzés keretein túlmutató empirikus kutatómunkát, és az eredmények bemutatási és értékelési fóruma legyen. Részvételi feltételek:

 1. A konferenciára diáktudományos tevékenység eredményeként született előadással lehet nevezni,
 2. amely a képzési idő alatt, önképzési céllal készült empirikus kutatómunka eredményeit mutatja be
 3. melyet országos konferencián (pl. OTDK) még nem prezentáltak,
 4. melynek szerzője (szerzői) a konferencia félévében valamely osztatlan egyetemi, főiskolai, illetve BA, BSc, MA, MSc képzés aktív hallgató(i).

Jelentkezési határidő: 2016. május 11. Jelentkezés itt.
A prezentáción az vehet részt előadóként,

 1. aki az ezen a linken jelentkezik a versenyre a határidő előtt
 2. az előadás min. 1, max. 3 oldalas kivonatát az alábbi email-címre elküldi: takacs.adam@ppk.elte.hu
 3. és az előadás kivonat bírálata alapján a konferencián való részvételre meghívást kap.

További kérdésekkel kapcsolatban kérjük keressék a verseny szervezőjét, Takács Ádámot: takacs.adam@ppk.elte.hu
Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Pszichológia szakos TDK háziverseny: Időpont: december 11., 13:00 (Izu101). Jelentkezési lap. (a jelentkezés határideje 2015. november 27.)

Pályázati lehetőség: Az ELTE Tehetséggondozási Tanács új pályázati kiírásai (2015 őszétől), lásd http://www.elte.hu/tehetseggondozas\\:

 • Pályázat multidiszciplináris kutatások támogatására
 • ELTE-s hallgatók konferenciákon való részvételének támogatása


TDK műhely: OTDK after…

Április 28-án este a Blokk-ban megbeszéljük az OTDK tapasztalatait és további publikációs és konferencia lehetőségeket \


TDK tapasztalatcsere pályázat: konferencia részvétel támogatása:

Az elnyert TDK pályázati keretekből (http://kutatas.net/ppktdk/doku.php?id=home) lehetősége nyílna 15 BA vagy MA-s TDK hallgatónak hazai, illetve 3 BA vagy MA-s TDK hallgatónak nemzetközi konferencia részvétel támogatást kapnia.
Egyenként 50e (hazai konf esetén) illetve 150eFt (nemzetközi konf esetén) értékben tudunk szállást, utazást és részvételi díjakat támogatni ebből a keretből.
Témavezetőket sajnos ebből a keretből nem tudunk támogatni.
Hazai konferenciának javasoljuk az idei MPT Nagygyűlést, mely Egerben kerül megrendezésre: http://mptnagygyules.hu/

A pályázat keretében konferencia látogatásra való igényeiteket az alábbi google form-on gyűjtjük össze: https://docs.google.com/forms/d/1NZuAa0F4LFcXXjN_skZGvCsAgf8Pqc76SA14q5yNqZQ/viewform?usp=send_form

FIGYELEM! Túljelentkezés esetén beérkezési sorrend szerint dől el, hogy kit tudunk és kit nem tudunk támogatni.


Gratulálunk az OTDK résztvevőknek és témavezetőiknek eredményes munkájukért! otdk_eredmenyek_2015.pdf


Elnyert kari TDK pályázati projektek: Az ELTE PPK Tudományos Diákköre elnyert a Nemzeti Tehetség Program keretei között pályázott két projektet, melyek az ELTE-PPK tehetséges tudományos diákköröseit támogatják az OTDK részvételben, illetve a TDK-műhely keretei között biztosítanak lehetőséget szakmai tapasztalatcserére. Keressétek a szakos TDK vezetőiteket hazai és nemzetközi konferencia részvételetek támogatását illetően!Utazás az OTDK-ra:
Április 15-én szerdán közösen indulunk a versenyre. Találkozzunk 7.50-kor a Nyugati Pályaudvaron a tábla alatt, vegyük meg közösen a jegyeket. VONAT indulás a nyugatiból: 8.23-kor induló PÁVA IC (1652)-es szám (2245Ft). Április 17-én pénteken pedig közösen jönnénk vissza: - 13.57-es SZABLOCS IC (615)-ös szám (2245Ft) További info: https://www.facebook.com/events/833745096674577/


TDK műhely: OTDK felkészítő - próba prezentáció:

Április 13 és 14-én 17.00-20.00 között. Jelentkezni itt lehet: https://www.facebook.com/events/833745096674577/


TDK műhely: Milyen egy jó konferencia előadás?!:

Március 17-én 13.30-20.00 között: Az Illyés Sándor Emléknapokon bemutatott poszter-előadások és nagyelőadások kapcsán beszéljük meg az OTDK-n kulcsfontosságú előadói praktikákat.


TDK műhely: Milyen egy jó poszter-prezentáció?!:

Március 16-án 10.30-12.00 között: A poszter készítés készség-szintű elemeit tekintjük át, az Illyés Sándor Emléknapokon kiállított poszterek alapján.Az ELTE-PPK kari TDK rendezvények támogatói 2015-ben:

 • a Nemzeti Tehetség Program keretei között (NTP-OTDKR-14-0023 és NTP-TDK-14-0045) az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, melynek köszönhetően megvalósulhatott az alábbi két, az ELTE-PPK tehetséges tudományos diákköröseit támogató projekt:
  • A tehetséges hallgatók XXXII. OTDK-n történő részvétele beszámoló a támogatott program megvalósításáról és fényképes dokumentáció
  • ELTE-PPK TDK műhelyfoglalkozások - 2015 beszámoló a támogatott program megvalósításáról és fényképes dokumentáció


A Pszichológiai szakos TDK rendezvények támogatói 2015-ben:

 • az Aktív Pszichológia Alapítvány
Az alábbi Clementine Diplomakupát pályázati lehetőségre szeretném felhívni a figyelmeteket. A Kupára azok a hallgatók jelentkezhetnek, akik aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek a 2014/2015-ös tanévre, és a tavaszi félévben írják a diplomamunkájukat, melyben összetett adatelemzést végeznek valamilyen gyakorlati témán, bármely IBM SPSS terméket alkalmazva.
A munkának alapvetően önállónak kell lennie, - de ha van rá igény támogatást, szoftvert biztosítanak hozzá - az elkészült diplomamunkákat elbírálják, és a legjobbakat díjazzák is: fizetett gyakornoki státuszhoz juthatnak a hallgatók. A felhívás alább olvasható.
További információ, beszámoló a tavalyi Diplomakupáról és az idei felhívás online: http://clementine.hu/diplomakupa
További információk: palyazati_lehetoseg.doc


Felhívás a 2014. évi pszichológia házi TDK fordulóra!

—- Idén 2014. december 5-én kerül megrendezésre az ELTE-n a pszichológia TDK házi fordulója. Jelentkezni november végéig lehet az előadás absztraktjával. Részletek később, addig is néhány hasznos információ itt olvasható.


* Információ a TDK/OTDK versenyekről Összefoglaló

* Felhívás nemzetközi TDK-ra

A sporttudomány területén a hagyományoknak megfelelően a páros években a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara Nemzetközi Tudományos Diákköri konferenciát szervez.

Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy a TF a 2013/14-es tanévben meghirdetett Nemzetközi TDK jelentkezési határidejét meghosszabbította! Az új jelentkezési határidő magyar diákoknak: HATÁRIDEJE 2014. február 23. 24:00

Az összefoglalókat független bírálókkal értékeltetik, amely a végső eredmény 50%-t adja.

Részletek a mellékletben és az alábbi honlapon:

http://english.tf.hu/research/icsss

A III. Kardos Lajos Pszichológia Verseny 2014. május 9-én 12 órától megrendezésre kerül az ELTE, Pszichológiai Intézetében. További információ: kardosfelhivas2014.pdf


 • ELTE PPK PSZICHOLÓGIAI INTÉZET

A 2013-as Házi TDK verseny részletei:

IDŐPONTJA: 2013. december 6. (péntek) 17h HELYSZÍNE: IZU 216. (a pontos időpont és helyszín a verseny előtt még módosulhat)

JELENTKEZÉS: http://tinyurl.com/PPK-HaziTDK2013

Jelentkezési határidő: 2013. november 20.

Kapcsolat: Dr. Aczél Balázs eltepszichologiatdk@gmail.com

Tudnivalók: - A következő OTDK 2015-ben lesz. Erre kijutni az idén ősszel, vagy a 2014 ősszel megrendezett házi TDK versenyeken keresztül lehet.
- A házi TDK verseny nem jár pénz, vagy tárgyjutalommal.
- A továbbjutás egyik feltétele, hogy a dolgozatot a versenyzők 2014. január második feléig feltöltik az OTDT online rendszerébe.
- További elvárás hogy a kutatás a képzési idő alatt, önképzési céllal* készüljön.

*Milyen munkákkal nem lehet pályázni: „Az egyetemi, főiskolai tanulmányok során kötelezően, a tantervben is előírt feladatok, szemináriumi dolgozatok, továbbá az osztatlan, MA, MSc képzésben részt vevők esetében az eljárásra bocsátott vagy megvédett szakdolgozatok illetve diplomamunkák és a PhD-képzésben részt vevők egyetemi végzettségük megszerzését követően készített és/vagy bemutatott tudományos munkái – tekintettel arra, hogy azok nem tartoznak a felsőoktatási önképzés fogalomkörébe – az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára nem nyújthatók be.” Forrás: http://www.otdt.hu/media/uploads/pedagogia_tiszta_ok_1221.pdf


 • * 2012 szept. 25. 17:30 (Kazy 115) Tehetséggondozási Fórum: információs előadás

—- 2012 december 7. 17.00 (Helyszín: ELTE Izabella utcai épület) Diáktehetségek Versenye (DTV): Pszichológia szakos TDK háziverseny. Kardos Lajos Pszichológia Verseny időpontja: 2012. május 11. Helyszíne: ELTE, Pszichológiai Intézet. —- Az elmúlt tíz évben végzett TDK témavezetői munka alapján a „legsikeresebb témavezető” díjat a Pszichológia szakos Tudományos diákkörben prof. Bányai Éva nyerte el! Részeletek itt


Aktuális TDK információk a szakos tanárelnököknél és hallgatói képviselőknél:

ELTE-PPK kari TDK felelős: Veres-Székely Anna e-mail: (szekely.anna@ppk.elte.hu)
ELTE-PPK kari Hallgatói képviselő: Nagy-Sándor Nikoletta

belső felhasználású TDK anyagok


A Pszichológiai szakos TDK rendezvények támogatói:

Az ELTE-PPK kari TDK rendezvények támogatói:

 • a Nemzeti Tehetség Program keretei között az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

2001-2015otdkhelyzettek.rar

home.txt · Utolsó módosítás: 2016/12/04 10:02 szerkesztette: aszekely